ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πέτρινα Ημερολόγια της Carol Shields από τις εκδόσεις Gutenberg.
Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που, αν και μπορεί να χαρακτηριστεί αριστουργηματικό, είναι τέτοιο το ύφος και η χροιά του, το νιώθεις τόσο οικείο, τόσο δικό σου, που τελικά δεν το ονομάζεις αριστουργηματικό μα σαν ένα κομμάτι της ζωής σου. Σαν το χαμένο κομμάτι που για χρόνια έψαχνες… να συμπληρώσεις το παζλ.
Το βιβλίο αυτό χαράσσεσαι στην καρδιά του αναγνώστη. Μιλάει για τόσες προσωπικότητες, γρήγορα και άμεσα που είναι δύσκολο να μην ταυτιστείς. Ένα συναισθηματικό, πολύπλευρο ταξίδι από τη γέννηση του ανθρώπου μέχρι το τέλος του, δοσμένο αριστοτεχνικά από την ξεχωριστή πένα της Shields. Ένα βιβλίο που αγγίζει και τα δυο φύλα μα και την κάθε ηλικία, παραδίδοντας μαθήματα στις αφηγηματικές εναλλαγές α και γ προσώπου!
Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου
Η ιστορία ξεκινάει στη Μανιτόμπα το 1905 και τελειώνει στη Φλόριντα τη δεκαετία του '90. Ασχολείται με τη ζωή της Ντέιζι Γκούντγουιλ, η οποία είναι γεμάτη ανατροπές, με εκείνη να τις δέχεται αδιαμαρτύρητα. Γάμοι, χηρεία, παιδιά, έρωτας, καριέρα, φτώχεια, πλούτη. Γίνεται μια μεγάλη έκθεση για τη θέση που η γυναίκα κατέχει τον 20ο αιώνα: Τι περίμεναν οι ίδιες από τον κόσμο, αλλά και ο κόσμος από εκείνες. Η συγγραφέας πλέκει τη μυθοπλασία με βιογραφικά στοιχεία, προσπαθώντας να κατανοήσει καλύτερα τον ρόλο της, στα γεγονότα που τη σημάδεψαν.
Τα πρώτα χρόνια της Ντέιζι Γκούντγουιλ
'Αυτήν την ανάσα παλεύω να πιάσω. Το φευγαλέο φτερούγισμα αυτής της πνοής. Ακόμα τώρα το διεκδικώ απόλυτα. Γαντζώνομαι κυριολεκτικά απ' τον όγκο της, τον ήχο της, τους ατμούς της'.
Η μικρή Ντέιζι έρχεται στον κόσμο κάπως ανορθόδοξα: Χάνοντας τη μητέρα της (Μέρσι Στόουν).
Την ίδια στιγμή που, μια ζωή πεθαίνει, μια καινούργια γεννιέται, δημιουργώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα στον πελαγωμένο άντρα τής Μέρσι, τον Κάιλερ, ο οποίος κατακλύζεται από μυριάδες γιατί και νιώθει να τον πλακώνουν. Ξαφνικά βρίσκεται μετέωρος, στο πουθενά, και την ευθύνη αναλαμβάνει (ολοκληρωτικά) η κυρία Φλερτ, αφού από κοινού αποφασίζουν να μεγαλώσει εκείνη το βρέφος, μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Όμως, στο μεσοδιάστημα δημιουργείται ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε κόρη και πατέρα. Ένα χάσμα που ο πατέρας αδυνατεί να αφουγκραστεί.
'Μιλούσε για να γεμίσει την τρομακτική σιωπή, ν' αναχαιτίσει την αβεβαιότητα τού μέλλοντος. Κυρίως, όμως, μιλούσε για να πάρει πίσω το παιδί του. Ένιωθε, σωστά, πως της χρωστούσε λεπτομερή λογαριασμό για τα χρόνια της απουσίας του... Της χρωστούσε τη ζωή του ολόκληρη'.
Η κόρη, από το ξεκίνημα της ζωής της, φαίνεται να χάνει τα προνόμια τού να έχεις τη μητρική συμβουλή στο πλευρό σου. Πράγματα και συμπεριφορές που θα 'πρεπε να γνωρίζει, και για άλλες κόρες είναι δεδομένα, η Ντέιζι ποτέ δε διδάσκεται και τα ηνία παίρνει η ίδια η ζωή. Εκείνη είναι που γίνεται δάσκαλος και καθοδηγητής σε κάθε δυσκολία, σε κάθε ξεκίνημα, σε κάθε αναπάντεχη αντίδραση. Η Ντέιζι γίνεται μια γυναίκα άνευρη, που συνηθίζει να υπομένει αγόγγυστα, να μην εκφράζει τον πόνο ή τη χαρά της. Μια γυναίκα που ξέρει να καταπιάνεται μονάχα με το μαγείρεμα, την καθαριότητα και τον κήπο της.
΄Τα πραγματικά προβλήματα σ' αυτόν τον κόσμο ξεκινούν από τις αγεφύρωτες ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών'.
Ακόμη, η συγγραφέας στηλιτεύει την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, το 1936. Αναφέρει πως, τη στιγμή που οι άντρες μπορούσαν να καμαρώνουν και να κορδώνονται για τις περιπέτειες στη ζωή τους, οι ιστορίες που συμβαίνουν στις γυναίκες είχαν την τάση να διογκώνονται συνθλίβοντάς τες. Εμβαθύνει στις σκέψεις τους, ανάλογα τη δεκαετία που βρίσκονται και τις ανησυχίες που τους ταλανίζουν όσο μεγαλώνουν.
Το ρεαλιστικό βιβλίο Πέτρινα Ημερολόγια γράφτηκε για τον οποιονδήποτε άνθρωπο.
Για τη γέννηση, την πορεία, τον θάνατο.
Για το σώμα που γερνάει, για την ψυχή που μικραίνει.
Για τον έρωτα, για τον γάμο δίχως έρωτα.
Παρουσιάζονται πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες είτε μέσω της τριτοπρόσωπης αφήγησης είτε μέσω των επιστολών και του πρώτου προσώπου, με σκοπό, ο κάθε ήρωας να μην παρουσιάζεται μόνο από τη μία του πλευρά.
Θα το λατρέψεις σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, μα η αλήθεια είναι πως αν είσαι και λίγο μεγαλύτερος, και έχεις φάει τη ζωή με το κουτάλι, ίσως το νιώσεις λίγο παραπάνω! Θα ήθελα λοιπόν, να το ξαναδιαβάσω σε δέκα χρόνια, για να σιγουρέψω αυτά που τώρα σας γράφω.
📚Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση των, Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου. Και μπορείς να το βρεις εδώ: https://www.dardanosnet.gr/product/petrina-imerologia/
📑490.
*Φωτογραφίες και κείμενο Τσαβαλά Μαρία.
Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, Μαρία μου. Πάντα με το δικό σου δυνατό τρόπο. Δείχνει πολύ καλό. Κρατώ σημείωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα, καλή μου φίλη.
Ω, Γιάννη μου! Σε ευχαριστώ που διάβασες το κείμενο ! Γνωρίζοντας τα γούστα σου, θα σε προτρέψω να το διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο … Είναι μοναδικό!
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα 🥰🙏